Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου στο Βουλευτικό στις 18:30-Αναγόρευση του κου Γιάννη Κόκκου σε επίτιμο διδάκτορα από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου!



Τον σκηνοθέτη, σκηνογράφο και ενδυματολόγο με διεθνή αναγνώριση Γιάννη Κόκκο, θα αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Η τελετή αναγόρευσης θα γίνει την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014, στις 18:30, στο Βουλευτικό, στο Ναύπλιο.
Ο Γιάννης Κόκκος, που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, ζει μόνιμα στο Παρίσι από το 1963.
Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες όπως ο Ζ. Λασάλ, ο Α. Σερμπάν και ο Μ. Κακογιάννης. Ορόσημο στην καριέρα του υπήρξε η στενή συνεργασία του επί εικοσαετία με τον Αντουάν Βιτέζ σε εμβληματικές παραστάσεις όπως το Ατλαζένιο Γοβάκι του Π. Κλωντέλ, η Ηλέκτρα του Σοφοκλή και ο Άμλετ του Σαίξπηρ.
Σκηνοθετεί από το 1987 παραστάσεις θεάτρου και όπερας (έργα Μότσαρτ, Γκλουκ, Μουσσόργκσι, Βάγκνερ, Πιτσέττι, Ξενάκη, Ρακίνα, Ρίλκε, Δημητριάδη) σε όλα σχεδόν τα σπουδαία θέατρα παγκοσμίως (Σκάλα του Μιλάνου, Όπερα της Βιέννης, Palais Garnier, Όπερα του Αμβούργο, θέατρο Mariinsky στην Αγία Πετρούπολη, Κομεντί Φρανσαίζ και Φεστιβάλ της Αβινιόν).
Η δουλειά του έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και ο ίδιος έχει τιμηθεί με διεθνείς διακρίσεις και βραβεύσεις, μεταξύ άλλων το Prix du Syndicat de la Critique για τους Τρώες του Berlioz στο Châtelet (Παρίσι), το Commandeur des Arts et Lettres και δύο βραβεία «Μολιέρος» στη Γαλλία και το Laurence Olivier Prime στη Μεγάλη Βρετανία για την παράσταση Η μεγαλοψυχία του Τίτου του Μότσαρτ.
Έχει σκηνογραφήσει και σκηνοθετήσει περισσότερα από εκατό θεατρικά έργα και όπερες, ανάμεσά τους και τα πρόσφατα Εκκένωση του Δ. Δημητριάδη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τον Ιπτάμενο Ολλανδό του Ρ. Βάγκερ και τον Οθέλλο του Τζ. Βέρντι που παρουσιάστηκε φέτος το καλοκαίρι στο Ηρώδειο με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Το μεταπτυχιακό μας στην (πρώτη)πόλη του Ναυπλίου!

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κάθε Σαββατοκύριακο εργάζεται πυρετωδώς με θέμα τη Δραματική Τέχνη και τις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη Δια-Βίου Μάθηση!
 Την ομάδα εργασίας αποτελούν 32 μεταπτυχιακοί φοιτητές οι οποίοι είναι εκπαιδευτικοί (οι περισσότεροι δάσκαλοι, λιγότεροι καθηγητές και νηπιαγωγοί), θεατρολόγοι και άλλες ειδικότητες από επαγγελματικούς χώρους ή σπουδές. Οι 32 μεταπτυχιακοί φοιτητές πέτυχαν στις εξετάσεις στις οποίες πήραν μέρος συνολικά 109 υποψήφιοι από όλη την Ελλάδα και ως εκ τούτου ο ανταγωνισμός ήταν πολύ υψηλός.
 Από τις 18 Οκτωβρίου, αφού γιορτάστηκε η έναρξη του μεταπτυχιακού με σύντομη ομιλία - καλωσόρισμα της Προέδρου  του Τμήματος,  Άλκηστις Κοντογιάννη, του εκπρόσωπου του Δήμου Ναυπλιέων κου Χρηστίδη και της Γραμματέως κυρίας Διαμαντίδου, τραγούδησε η σοπράνο, φοιτήτρια του Τμήματος, Βάλια Αθανασιά την άρια Una donna quindici anni  από το Cosi fan tutte του Μότσαρτ.  Αμέσως μετά δόθηκε ο προγραμματισμός αυτού του εξαμήνου με όλους τους διακεκριμένους διδάσκοντες και άρχισαν τα θεατρικά εργαστήρια. Επίσης δόθηκαν οδηγίες για την οργάνωση, τη λειτουργία και την εκπόνηση των ερευνητικών εργασιών.
 Προκειμένου να ενημερωθούν οι μεταπτυχιακοί για το περιβάλλον και τον πολιτισμό του Ναυπλίου και γενικότερα της Αργολίδας ώστε να κατευθύνουν την έρευνά τους προς τα εκεί σε σχέση με το θέατρο, τις τέχνες, την εκπαίδευση, μίλησε ο καλεσμένος του μεταπτυχιακού κύριος Μπάμπης Αντωνιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα πρόσωπα και γεγονότα της περιοχής καθώς επίσης σε συλλογές και κοινωνικά φαινόμενα.
 Επίσης η Διευθύντρια του μεταπτυχιακού αναφέρθηκε στους συγγραφείς της Αργολίδας και εξήρε αυτό το μοναδικό φαινόμενο. Προέτρεψε τους μεταπτυχιακούς φοιτητές σε έρευνες-συνεντεύξεις με τους συγγραφείς και το έργο τους. Αυτό μάλιστα, επεσήμανε, ότι μπορεί να αποτελέσει δομικό υλικό του μεγάλου Φεστιβάλ – Συνεδρίου που θα γίνει στο Ναύπλιο του χρόνου προς τιμήν των συγγραφέων της Αργολίδας και των έργων τους, μοναδικό φαινόμενο δημιουργικότητας που παρατηρείται μόνο σε αυτόν το χώρο της Ελλάδας.
 Στο μεταπτυχιακό αυτό συμμετέχουν 13 άτομα από την Αργολίδα, 14 από την Αθήνα και άλλα 5 από διάφορες πόλεις όπως, τα Γιάννενα, τη Ζάκυνθο, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.

Αυτό μας αποδεικνύει ότι:
  1. το πανεπιστήμιο δίνει τη δυνατότητα σε κατοίκους της περιοχής να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές που τους ενδιαφέρουν
  2. όταν ένα μεταπτυχιακό είναι ενδιαφέρον μπορεί να γίνει πόλος έλξης για κατοίκους της Αθήνας
  3. ένα μεταπτυχιακό μπορεί να φέρει στο Ναύπλιο σπουδαστές από άλλα μέρη, όπως Αθήνα, ιδιαίτερα τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή προσφέροντας επιμόρφωση σε εργαζόμενους
  4. αν το θέμα του μεταπτυχιακού παρουσιάζει ενδιαφέρον, μπορεί να κινητοποιήσει επαγγελματίες να αφιερώσουν το χρόνο τους προκειμένου να επιμορφωθούν.


Οι μεταπτυχιακοί έδειξαν ενθουσιασμό και σχολίασαν πολύ θετικά τις δύο πρώτες ημέρες εργασίας ως προς το πρόγραμμα που κατά μεγάλο μέρος ήταν εργαστηριακό και ως προς τη συμβολή της Δραματικής Τέχνης στη γνωριμία, επικοινωνία και συνεργασία τους. Στην αξιολόγηση που έκαναν πολλές φορές εμφανίστηκαν λέξεις και σχόλια ενθουσιασμού όπως υπέροχο, συγκλονιστικό, συγκινητικό, εμπειρία ζωής, έζησα στον υπερθετικό βαθμό, αυτό που περίμενα στη ζωή μου, νιώθω ότι η ζωή μου αλλάζει, τόσο όμορφες ώρες, εξαιρετικά δεμένο πρόγραμμα, δεθήκαμε ήδη από τις πρώτες ώρες, είμαστε μια ομάδα που βγάζει δύναμη και θέλω. Καλή αρχή και καλή πορεία σε ό,τι καινούργιο και εποικοδομητικό γίνεται στο χώρο του πολιτισμού, του θεάτρου και της τέχνης!

Αναγόρευση του σκηνοθέτη, σκηνογράφου και ενδυματολόγου Γιάννη Κόκκου σε επίτιμο διδάκτορα!


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ               
ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ                       

Βασιλέως Κωνσταντίνου 21 & Τερζάκη                                  

Τ.Κ.21 100  Ναύπλιο                                                  
Τηλ.2752096129, 127FAX 2752096128                                                                                                                       email: ts-secretary@uop.gr                       

Δελτίο Τύπου
Αναγόρευση του σκηνοθέτη, σκηνογράφου και ενδυματολόγου Γιάννη Κόκκου σε επίτιμο διδάκτορα.
Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα τον Γιάννη Κόκκο, σκηνοθέτη, σκηνογράφο και ενδυματολόγο με διεθνή αναγνώριση.  Η τελετή θα γίνει την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου στην Παλαιά Βουλή των Ελλήνων (Βουλευτικό) στις 18.30΄.
Ο Γιάννης Κόκκος, που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, ζει μόνιμα στο Παρίσι από το 1963.  Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες όπως ο Ζ. Λασάλ, ο Α. Σερμπάν και ο Μ. Κακογιάννης.  Ορόσημο στην καριέρα του υπήρξε η στενή συνεργασία του επί εικοσαετία με τον Αντουάν Βιτέζ σε εμβληματικές παραστάσεις όπως το Ατλαζένιο Γοβάκι του Π. Κλωντέλ, η Ηλέκτρα του Σοφοκλή και ο Άμλετ του Σαίξπηρ.  Σκηνοθετεί από το 1987 παραστάσεις θεάτρου και όπερας (έργα Μότσαρτ, Γκλουκ, Μουσσόργκσι, Βάγκνερ, Πιτσέττι, Ξενάκη, Ρακίνα, Ρίλκε, Δημητριάδη) σε όλα σχεδόν τα σπουδαία θέατρα παγκοσμίως (Σκάλα του Μιλάνου, Όπερα της Βιέννης, Palais Garnier, Όπερα του Αμβούργο, θέατρο Mariinsky στην Αγία Πετρούπολη, Κομεντί Φρανσαίζ και Φεστιβάλ της Αβινιόν).  Η δουλειά του έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και ο ίδιος έχει τιμηθεί με διεθνείς διακρίσεις και βραβεύσεις, μεταξύ άλλων το Prix du Syndicat de la Critique για τους Τρώες του Berlioz στο Châtelet (Παρίσι), το Commandeur des Arts et Lettres και δύο βραβεία «Μολιέρος» στη Γαλλία και το Laurence Olivier Prime στη Μεγάλη Βρετανία για την παράσταση Η μεγαλοψυχία του Τίτου του Μότσαρτ.  Έχει σκηνογραφήσει και σκηνοθετήσει περισσότερα από εκατό θεατρικά έργα και όπερες, ανάμεσά τους και τα πρόσφατα Εκκένωση του Δ. Δημητριάδη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τον Ιπτάμενο Ολλανδό του Ρ. Βάγκερ και τον Οθέλλο του Τζ. Βέρντι που παρουσιάστηκε φέτος το καλοκαίρι στο Ηρώδειο με την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Η τελετή αναγόρευσης του κυρίου Γιάννη Κόκκου συμπεριλαμβάνει:
·         Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητή κύριο Κωνσταντίνο Μασσέλο.
·         Αναγόρευση του τιμωμένου Γιάννη Κόκκου.
·         Ανάγνωση του ψηφίσματος της Κοσμητείας, του διδακτορικού διπλώματος και περιένδυση από την Πρόεδρο του Τμήματος  και Κοσμήτορα της Σχολής καθηγήτρια, κυρία Άλκηστις Κοντογιάννη
·         Παρουσίαση του έργου του τιμωμένου από την Επίκουρη Καθηγήτρια, κυρία  Μαρίνα Κοτζαμάνη.
·         Ομιλία του τιμωμένου.
·         Προβολή οπτικοακουστικού υλικού με το έργο του κυρίου Γιάννη Κόκκου. 
·         Μουσική ερμηνεία από τις φοιτήτριες Βάλια Αθανασιά, σοπράνο και Almudena Lopes Cano, πιανίστα

Είσοδος ελεύθερη και ανοιχτή στο κοινό.

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΕΚΔΡΟΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ + ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ!



Εκδρομή Υποδοχής Πρωτοετών Φοιτητών!
α) Ελάτε αύριο 10.30’ στο πανεπιστήμιο! Θα πάμε στο θέατρο της Επιδαύρου, όπου θα μας ξεναγήσει η κα Μικεδάκη και μετά από ένα ελαφρύ γεύμα θα επιστρέψουμε στο πανεπιστήμιο!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ!
β) Το μεσημέρι στις 15.00’ στην αίθουσα Λήδας Τασοπούλου του πανεπιστημίου, οι διδάσκοντες θα παρουσιάσουν τα μαθήματά τους, στους πρωτοετείς φοιτητές!   

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση – MA in Drama and Performing Arts in Education and Lifelong Learning



ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ


Αχ, οι ευτυχισμένες μέρες του Ναυπλίου….
   Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου απογειώθηκε για μια ακόμα φορά ενάντια στους κόντρα πνέοντες ανέμους. Μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού συναντήθηκαν στο Ναύπλιο 106 υποψήφιοι προκειμένου να δώσουν εξετάσεις για το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών και να διεκδικήσουν μια θέση από τις τριάντα δύο. Αρκετοί ήταν από την Αθήνα (34%), ακόμα περισσότεροι από Αργολίδα και άλλες περιοχές Πελοποννήσου (Πάτρα) (42%), από Θεσσαλονίκη και ευρύτερη περιοχή  (11%),  ενώ οι υπόλοιποι (13%) από Κύπρο και νησιά όπως Κρήτη, Κέρκυρα, Σύρο κ.ά. Ο τίτλος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος: Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση.
Το μεταπτυχιακό αυτό είναι πρωτότυπο, μοναδικό για την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα όσοι επιθυμούσαν ένα τέτοιο συνδυασμό επιμόρφωσης κατέφευγαν στην Αγγλία. Το μεταπτυχιακό αυτό έχει ποικίλες εφαρμογές τόσο στην εκπαίδευση, γενική και ειδική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, όσο και σε τόπους της δια βίου μάθησης όπως είναι τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, τα πολυπολιτισμικά σχολεία, τα μουσεία, τα νοσοκομεία, οι φυλακές, οι κατασκηνώσεις, τα ΚΑΠΗ, τα θέατρα κ.ά. Επίσης επειδή ως μαθησιακό αποτέλεσμα επιδιώκει την ανάπτυξη πολλαπλών ικανοτήτων αρμόζει σε πολλούς επαγγελματικούς χώρους όπως στον τουρισμό, σε εταιρείες, σε πολιτικούς, στη διαφήμιση, στην προώθηση προϊόντων κ.α.

Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν γραπτά πρώτα στη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και μετά στη Μεθοδολογία της Έρευνας. Τα γραπτά θα βαθμολογηθούν από δύο καθηγητές και σφραγίστηκαν όπως και στις πανελλήνιες. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή στην ιστοσελίδα μας (www.ts.uop.gr στο Μεταπτυχιακό, αποτελέσματα εισαγωγικών εξετάσεων) Τα θέματα ήταν προσιτά  με ορισμένη δυσκολία στη μεθοδολογία της έρευνας. Η τελική βαθμολογία θα προκύψει από το φάκελο (40%) και από τα γραπτά (60%).
Οι περισσότεροι είναι από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο (12), ακολουθούν αρκετοί υποψήφιοι από το Τμήμα Πατρών (8), της Αθήνας (3) και τέλος της Θεσσαλονίκης, παρά τη μακρινή απόσταση (2).
Ας δούμε γενικά από ποιες σχολές προέρχονται οι απόφοιτοι. Το μεγαλύτερο κομμάτι ανήκει στους απόφοιτους παιδαγωγικών τμημάτων προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης (44), ακολουθούν οι απόφοιτοι Θεατρικών Τμημάτων (25), και κατόπιν οι υπόλοιποι, ανθρωπιστικών και θετικών επιστημών, που οι περισσότεροι εργάζονται  στην εκπαίδευση. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι υπάρχουν υποψήφιοι των θετικών επιστημών που ενδιαφέρονται για τη Δραματική Τέχνη και τέλος άλλα 9 άτομα που προέρχονται από άλλους χώρους θεωρούμενους μη σχετικούς.
Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι από το σύνολο των υποψηφίων (109) μόνο 12 άτομα δεν είχαν κανένα δίπλωμα ξένης γλώσσας , ενώ όπως φάνηκε από τις εξετάσεις οι 10 είχαν επαρκείς γνώσεις αγγλικών όχι όμως δίπλωμα. Επίσης ένας (1)  υποψήφιος γνώριζε 4 γλώσσες και είχε τα αντίστοιχα πτυχία , ενώ 28 άτομα  είχαν πτυχία για 2 ξένες γλώσσες.
Τέλος 18 υποψήφιοι διαθέτουν 2ο τίτλο σπουδών  και 4 υποψήφιοι διαθέτουν ήδη  μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.


   Το μεταπτυχιακό αυτό θα είναι πολυφωνικό και πολυδιάστατο, θεωρητικό και πρακτικό. Θεματικοί του άξονες είναι η Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση, οι Παραστατικές Τέχνες, η δια  βίου μάθηση και η έρευνα. Προς το παρόν η υπεύθυνη του προγράμματος η κα Άλκηστις Κοντογιάννη, Πρόεδρος του Τμήματος και
 Κοσμήτορας της Σχολής βρίσκεται σε συζήτηση με 66 επιστήμονες και καλλιτέχνες, οι οποίοι είναι διαπρεπείς στο χώρο τους. Αυτοί θα στελεχώσουν το μεταπτυχιακό καθώς και ξένοι. Το μεταπτυχιακό έχουν αναλάβει η κα Κοντογιάννη, ο κος Τσιάρας και η κα Ζώνιου και υποστηρίζουν οι διδάσκοντες του Τμήματος.  Επίσης το μεταπτυχιακό θα λειτουργεί κάθε Σάββατο από το πρωί στις 11.00 μέχρι το βράδυ στις 19.40΄ και ορισμένες Κυριακές με το ίδιο ωράριο. (www.ts.uop.gr)   μεταπτυχιακό, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ). Τις Κυριακές θα γίνονται σεμινάρια τα οποία θα είναι ανοιχτά στο κοινό. Με τον τρόπο αυτό το Μεταπτυχιακό θα αποβεί ιδιαίτερα αποδοτικό για την τοπική κοινωνία εκτός από το πρόγραμμα της δια βίου μάθησης που λειτουργεί συνεχώς στα πλαίσια του προπτυχιακού και δέχεται ακροατές δωρεάν  σε πολλά μαθήματα τα οποία τώρα αρχίζουν. Υπενθυμίζουμε ότι οι ακροατές οι οποίοι παρακολουθούν κατά τη διάρκεια όλου του εξαμήνου στο τέλος παίρνουν βεβαίωση παρακολούθησης. Ένα πανεπιστήμιο ανοικτό στην κοινωνία και σε αλληλεπίδραση μαζί της, ένα πανεπιστήμιο που ανήκει στην κοινωνία του και γίνεται πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο για όλους. 
Πληροφορίες: 27520 96127 κα Καραγιάννη.