Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα με μαθητές της Α′ Λυκείου: H ορνιθοπανίδα της Ζακύνθου εκπέμπει SOS ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015, 9.00 π.μ. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ!




ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
«Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση – (ΠΜΣ – ΔΡΑ.ΤΕ.Π.Τ.Ε.)

Δελτίο Τύπου
Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα με μαθητές της Α′ Λυκείου:
H ορνιθοπανίδα της Ζακύνθου εκπέμπει SOS

  ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015, 9.00 π.μ.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

To Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση – (ΠΜΣ – ΔΡΑ.ΤΕ.Π.Τ.Ε.)» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου και το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου πραγματοποιούν Βιωματικό Εργαστήριο Δραματικής Τέχνης και Παραστατικών Τεχνών  στην Εκπαίδευση με θέμα:

H ορνιθοπανίδα της Ζακύνθου εκπέμπει SOS


Το Βιωματικό Εργαστήριο, η οργάνωση του οποίου βασίζεται στους σκοπούς  της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση όπως αναφέρονται παρακάτω, έχει  στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών της Α΄ Λυκείου σε θέματα που αφορούν την ορνιθοπανίδα της Ζακύνθου και τους βιοτόπους της.

Σκοπός της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του, να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα που συνδέονται με αυτό και να δραστηριοποιηθούν με ειδικά προγράμματα, ώστε να συμβάλουν στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισής τους. Ως εκπαιδευτική διαδικασία / δραστηριότητα οδηγεί στη διασαφήνιση εννοιών, την αναγνώριση αξιών, την καλλιέργεια ψυχοκινητικών δεξιοτήτων και στάσεων που είναι απαραίτητες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στη διαμόρφωση κώδικα συμπεριφοράς γύρω από τα προβλήματα που αφορούν στην ποιότητα του περιβάλλοντος σε ατομικό και στη συνέχεια σε ομαδικό/ κοινωνικό επίπεδο.
Αντιστοίχως σύμφωνα με το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών Θεάτρου, στο Γυμνάσιο και το Λύκειο γενικός σκοπός της διδασκαλίας της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση είναι να ενθαρρυνθούν οι μαθητές ώστε να αναπτύξουν ικανότητες και κλίσεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αρμονικά τόσο ως αυτόνομες προσωπικότητες όσο και μέσα στην ομάδα των συνομήλικων.
Ειδικότερα επιδιώκεται:
·      Η ενθάρρυνση της δημιουργικής έκφρασης.
·      Η γνωριμία του παιδιού και του εφήβου με τον εαυτό του, η κοινωνικοποίησή του και η οργανική του ένταξη στην ομάδα.
·      Η παραγωγική διασύνδεση των γνωστικών αντικειμένων μέσα από τις εφαρμογές του δράματος, καθώς και η σύνδεση της θεωρίας με την πράξη.
·      Η διερεύνηση νέων πεδίων έρευνας και γνώσης, μέσα από μια πολυδιάστατη και σύνθετη μεθοδολογία προσέγγισης των γνωστικών αντικειμένων αλλά και συνδυασμού θεωρίας, πράξης και εμπειρίας.
Την εμψύχωση θα πραγματοποιήσει η Υπεύθυνη του ΚΠΕ ΛΙθακιάς και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Πηνελόπη Αβούρη.

H  Διευθύντρια  του
Προγράμματος Μεταπτυχιακού Σπουδών



Καθηγήτρια Άλκηστις Κοντογιάννη
Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών
& Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών

Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα με μαθητές της Β’ Λυκείου: Διδασκαλία του ποιήματος «Ιθάκη» του Κ.Π. Καβάφη με Δραματικές Τεχνικές ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015, 9.00 π.μ. ΑΙΘΟΥΣΑ ΛΗΔΑΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΑΥΠΛΙΟ!



ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
«Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση – (ΠΜΣ – ΔΡΑ.ΤΕ.Π.Τ.Ε.)

Δελτίο Τύπου
Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα με μαθητές της Β’ Λυκείου:
Διδασκαλία του ποιήματος «Ιθάκη» του Κ.Π. Καβάφη
με Δραματικές Τεχνικές

  ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015, 9.00 π.μ.
ΑΙΘΟΥΣΑ ΛΗΔΑΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΑΥΠΛΙΟ 

To Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση – (ΠΜΣ – ΔΡΑ.ΤΕ.Π.Τ.Ε.) σε συνεργασία με το 1ο Γενικό Λύκειο Ναυπλίου πραγματοποιούν Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα με θέμα τη διδασκαλία του ποιήματος «Ιθάκη» του Κ.Π. Καβάφη σε μαθητές της Β’ Λυκείου, με την αξιοποίηση Δραματικών Τεχνικών.
Θέμα μας το ταξίδι της ζωής και όχημα για να το πραγματοποιήσουμε, οι Δραματικές Τεχνικές. Καθώς η σχέση μεταξύ δράματος και λογοτεχνίας είναι στενή, οι Δραματικές Τεχνικές μπορούν να αξιοποιηθούν σε αφηγηματικά κείμενα, ποιητικά ή πεζά, και μέσα από τη δραματική διαδικασία να προκαλέσουν τους μαθητές να διερευνήσουν το κειμενικό σημαίνον και σημαινόμενο αποτελεσματικότερα. Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να διακρίνουν βαθύτερα νοήματα και να συνθέσουν το δικό τους νόημα, συμπληρώνοντας έτσι το κενό που πάντα εκκρεμεί ανάμεσα στο λογοτεχνικό κείμενο και τον αναγνώστη. Τα παιδιά μέσω της φαντασίας τους θα  μοιραστούν και θα αξιοποιήσουν δραματικά τον κόσμο των εικόνων του αφηγηματικού
κειμένου ως σκηνικού δράσης, συμπληρώνοντάς το, ενδεχομένως, και με τη δική τους εκδοχή…
Την εμψύχωση θα πραγματοποιήσουν οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες  Ε. Γιαγκιόζη και Σ. Στενού.

Πέντε διαθέσιμες θέσεις για παρακολούθηση του Προγράμματος - θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Τηλ. Επικοινωνίας : 6945525096, 6973822705


H  Διευθύντρια  του
Προγράμματος Μεταπτυχιακού Σπουδών

Καθηγήτρια Άλκηστις Κοντογιάννη

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Θεατρικό εργαστήρι στην «Πύλη Πολιτισμού» Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015, ώρα (5-6:30 μ.μ.)! Εμψυχώνουν οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες Μαρία Μπακοπούλου και Εύη Σταθογιαννοπούλου!





ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
«Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση – MA in Drama  and Performing Arts in Education and Lifelong Learning  » (ΠΜΣ – ΔΡΑ.ΤΕ.Π.Τ.Ε.)


ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΝΑΥΠΛΙΟ

Τι συμβαίνει όταν ένας βάτραχος εισβάλλει στη ζωή των φτερολούλουδων;
Πώς ένα σκιάχτρο θα λύσει τις διαφορές τους;

Τα παιδιά Δημοτικού Σχολείου που θέλουν να παίξουν με το βάτραχο και όλα μαζί να βοηθήσουν το σκιάχτρο, τα περιμένουμε στο Θεατρικό εργαστήρι που θα γίνει  στην «Πύλη Πολιτισμού» Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015, ώρα (5-6:30 μ.μ.)!

Εμψυχώνουν
οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες
Μαρία Μπακοπούλου και Εύη Σταθογιαννοπούλου

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΡΑΜΥΘΟ-ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015, 11.00 - 17.00 Κεντρικά διδακτήρια, «Αίθουσα Λήδα Τασοπούλου» στο ΝΑΥΠΛΙΟ!



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
«Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση – MA in Drama  and Performing Arts in Education and Lifelong Learning  » (ΠΜΣ – ΔΡΑ.ΤΕ.Π.Τ.Ε.)
Δελτίο τύπου
ΠΑΡΑΜΥΘΟ-ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ
  ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015, 11.00  -  17.00
Κεντρικά διδακτήρια,  «Αίθουσα Λήδα Τασοπούλου»,
 ΝΑΥΠΛΙΟ 
   Το  ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο αναπτύσσει μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα στα πλαίσια της πρακτικής των μεταπτυχιακών φοιτητών, οι οποίοι είναι εκπαιδευτικοί και θεατρολόγοι κατά το μεγαλύτερο μέρος. Την περασμένη Κυριακή έγινε μια ευχάριστη εκδήλωση για παιδιά, «μεταμορφωνόμαστε και ονειρευόμαστε» στον πολιτιστικό πολυχώρο ΦΟΥΓΑΡΟ.  Αυτή τη φορά ακολουθεί μια εντυπωσιακή  εκδήλωση, ένας ΠΑΡΑΜΥΘΟ-ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ . Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου από το πρωί στις 11.00 μέχρι το απόγευμα στις 17.00, είκοσι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα αφηγηθούν με εντυπωσιακό τρόπο παραμύθια που έγραψαν οι ίδιοι, χρησιμοποιώντας αντικείμενα, μάσκες, κούκλες, αυτοσχέδια μουσική και κατάλληλο φωτισμό. Ο κόσμος της φαντασίας στην πραγματικότητα και η πραγματικότητα στον κόσμο της φαντασίας.  Στο Παραμυθο-μαραθώνιο  μπορεί να έρθουν παιδιά 5-9 ετών στην αίθουσα Λήδας Τασοπούλου, στα κεντρικά Διδακτήρια, στο Ναύπλιο και μεγάλοι που αγαπάνε τα παραμύθια. Κάθε μισή ώρα θα γίνεται είσοδος και έξοδος των παιδιών. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή  και αποτελεί μια προσφορά του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στους  μικρούς Αργολιδείς, για να ζήσουν τον κόσμο του παραμυθιού  και να γίνουν φίλοι του Τμήματος.      

H  Διευθύντρια  του
Προγράμματος Μεταπτυχιακού Σπουδών

Καθηγήτρια Άλκηστις Κοντογιάννη